Med no'poo och zerowaste som ledstjärnor i en föränderlig värld

Den miljökris som vi har börjat förstå att vi är del av omfattar alla aspekter av våra liv. Vi befinner oss i stormens öga och därför är miljökrisen i många avseenden osynlig. Att förstå hur vi kan handla i en sådan situation är svårt då inte ens miljöforskarna vet hur de hänger samman och vad som kommer ske i framtiden. Förenklat kan vi säga att miljöproblemen har en sak gemensamt och det är ett alltför stort utnyttjande av jordens resurser. Lösningen på miljökrisen står nära dess orsaker - vi måste minska resursuttagen genom att minska konsumtionen - för att gå bort från det uppenbart destruktiva. Vi får börja med det vi har rådighet över i vårt dagliga liv under resans gång.

På Antiplasti omställningsbutik vill vi ge alternativ som leder till minskad konsumtion genom att komplettera det du redan har hemma med råvaror, material och verktyg samt produkter som ersätter engångsartiklar eller inspirerar till kreativitet. Vi tror på omställning i det lilla och hållbarhet i vardagen som ett sätt att ta riktning mot en mer hoppfull framtid och samtidigt ge en viktig signal till världens makthavare att vi är redo för förändring.

No'poo, ph-värde och zerowaste

I en hållbar vardag är det bra att minska antalet produkter för hår och hy samt deras innehåll och förpackningar. Ett sätt att göra det är att sina egna produkter som är no'poo och zerowaste . No poo betyder ungefär "ingen skit" och syftar till hårvård utan schampo men är ett begrepp som kan användas för att beskriva all typ av kroppsvård som är minimerad på starka eller onödiga kemikalier. Zerowaste syftar till att minimera mängden avfall.

Recepten är enkla och snabba med råvaror från skafferiet. Fördelen med att använda skafferivaror är att om det inte passar som kroppsvård går det att använda i maten vilket är bra för miljön. Livsmedel är dessutom hårt kontrollerade och ofta relativt milda. Urvalet är även uteslutande växtbaserat - mycket forskning pekar mot att en växtbaserad kost är en viktig del av minimera konsekvenserna av klimatförändringen.

För att lyckas med egengjorda produkter är det bra att veta hur ph-värde påverkar hår och hy som har ph-värde 5.5 - dvs aningen surt. Ph-skalan är 1-14 varav 1 är surt (ättika), 7 neutralt (vatten) och 14 basiskt (tvål). När vi rengör oss, även med enbart vatten, rubbas ph-balansen. Genom att använda något surt sänks ph-värdet och balanseras vilket vi mår bra av. I listan längst ner på sidan står ph-värde för varje råvara.

Kom ihåg att det som fungerar bäst för just din hår- och hudtyp kam ibland kan ta lite tid att komma fram till. Börja med något enkelt som torrschampo eller peeling och prova det som är lite svårare som hårtvätt när du känner att du har tid att experimentera.

Recept

Hår

Innan en börjar med no'poo för håret kan det vara bra att använda ett så kallat sista schampo som innehåller sulfater (sls) för att strippa bort resterna av balsam och stylingprodukter som innehåller mineraloljor och silikoner. Det även bra att använda en borste som fördelar hårets naturliga oljor i håret (sebum) inför tvätt och det finns borstar med träpiggar och med borst av växtfiber, en kombinatin kan vara bra att använda. Se upp för borstar med "naturborst" gjorda av importerade djurhår utan någon typ av krav på djurhållning - gäller även hantverksmässigt producerade borstar utan undantag.

Rågmjölstvätt har ph 5.5 och är milt och rengörande. Blanda 3 msk rågmjöl med 3 dl varmt vatten i en burk med lock. Om du har en citronbit över lägg i den med. Låt gärna dra över natten men har du bråttom skaka burken direkt eller mixa så det skummar - sila av vätskan. Det är viktigt att det skummar då det är saponinerna som har en rengörande effekt. Fördela vätskan i torrt hår och massera ut överallt. Skölj noga med vatten och avsluta med så kallt vatten du klarar. Vissa måste använda surskölj, prova dig fram. Vätskan kan sparas i kylskåp i en till två veckor så länge det luktar fräscht men det kräver att behållaren är ren och försluten.

Bikarbonatstvätt är praktiskt då inga föreberedelser behövs. Blanda ihop bikarbonat och vatten till en sörja som direkt kan fördelas i blött hår. Eftersom bikarbonat är basiskt behövs surskölj för att neutralisera ph-värdet. Hårbotten känns väldigt rent efter bikarbonatet och för personer som tenderar att ha lite tungt och platt hår och vill ha lite mer volym kan det vara toppen. För andra kan det vara för starkt och upplevas uttorkande.

Surskölj gör du genom att ta något surt och blanda ut med vatten: äppelcidervinäger 3 msk, citron 1 msk, citronsyra 1 tsk till 5 dl vatten. Surskölj sköljs oftast inte ur men som vanligt är det individuellt, prova dig fram. Vissa tycker vinägern luktar otrevligt men den är väldigt bra för trassligt hår och kanske det bästa för den som precis börjar med naturlig hudvård. Citronsyra är helt luktfritt och behöver bara blandas ihop.

Sursköljsinfusion/Spraybalsam av hibiskus, svart eller grönt te - för doft låt det dra med någon hel krydda som kanel, stjärnanis eller mynta. Sila av och låt svalna och använd som ovan beskrivet. För spraybalsam tillsätt några droppar olja och häll upp på sprayflaska och använd vid torr luft eller för att reda ut håret.

Toppinpackning för torrt hår ta några droppar olja eller växtsmör som du tycker om och applicera sparsamt några droppar i topparna några timmar eller kvällen innan du ska tvätta håret.

Torrschampo/Volympuder suger upp överflödiga oljor och lyfter håret från hårbotten. Använd något av följande eller blanda beroende på vilken färg du har på håret: potatismjöl, majsmjöl, arrowrot, kakao, kanel eller carob. Applicera ca 1/2 - 3 tsk i hårbotten med sked, sminkborste eller fingrar. Skaka ur/borsta. För att ev. minska volym fläta en stund. Håret får inte vara fuktigt eller tovigt vid applicering. Arrowrot kan passa alla hårfärger. Raw kakao är rödaktigtare än annan kakao och passar hår med röda toner.

Antifrizz/Hårgele tar fram och definierar lockar i hår med självfall. 1 del hela linfrö till 4 delar vatten kokande vatten, låt dra över natten. För fastare gele koka linfröna 20-40 minuter. Sila genom en tesil/nylonstrumpa. Applicera i fuktigt hår och låt självtorka. När håret är torrt krama ur lockarna så att de blir mjuka. Förvaras i kylskåp upp till en vecka eller frys in.

Hårspray gör du genom att koka upp 1/2 dl vatten, blanda i 2 tsk salt 2 krm socker, låt svalna, häll upp på sprayflaska. Håller ca 1 vecka. Spraya lätt och låt torka.

Hy

Sminkbortagning torka bort smink med olja på en tvättlapp. Fukta andra sidan på tvättlappen med varmt vatten och lägg över ansiktet i ett par sekunder och ta bort de sista resterna av smink. Skölj kallt. Vid behov använd sedan ansiktsvatten och fuktkräm.

Peeling för torr och känslig hy. Blanda en del socker och en del olivolja och massera in försiktigt i ansiktet, skölj bort och använd ansiktsvatten och fuktkräm. Kan användas på hela kroppen.

Djuprengöring med finmalda adzukibönor eller annan liten böna. Mixa till ett fint pulver i en krydd-, kaffekvarn eller mortel. Förvara i en lufttät burk. Häll lite i handflatan och blanda med ljummet vatten eller olja till en mjuk pasta. Massera ut på fuktad hy, låt stelna och skölj bort, använd sedan ansiktsvatten och fuktkräm.

Grovrengöring för feta och smutsiga händer. Ta kaffesump och olja och gnid händerna. Skölj - vid dålig lukt gnid in citron efteråt.

Bodybutter Blanda 4 msk kakaosmör, 2 msk kokosolja, 1 msk rapsolja med 1 tsk potatismjöl eller annan stärkelse. Smält ihop över ett varmt vattenbad, rör i stärkelse, kyl i ett kallt vattenbad och rör/mixa. Det är klart när det börja likna mjukglass. Pytsa upp i rena burkar och förslut. Håller i ett par månader med lock på och rena fingrar.

Deodorant med svag doft av kokos. Blanda 1 del kokosolja, 1 del bikarbonat, 1 del potatismjöl (eller annan stärkelse). Smält kokosolja i ett vattenbad blanda torra ingredienser, häll upp på rena burkar. Börjar det klia ha mindre bikarbonat och mer stärkelse i och tvätta bort på kvällen.

Råvaror

Urval av råvaror från skafferiet med ph-värde .
Prioritera ekologiska råvaror för den biologisk mångfalden skull.

Avocadoolja, kallpressad - torr hy
Arrowrot ph 7.4
Bikarbonat* ph 9
Citronsyra* ph 2.2
Havregryn ph 6.4
Kaffe (sump)* ph 4.8
Kakao ph 7
Kakao Raw ph 5-6
Kakaosmör, kallpressat - normal till torr hy
Kokosolja, kallpressad - normal till torr och känslig hy
Linfrö, hela Linfröolja, kallpressad (såld som livsmedel)
Potatismjöl ph 6-7 Rapsolja , kallpressad - torr hy och eksem
Rågmjöl ph 5.5
Sesamolja, kallpressad - torr och känslig hy
Solrosolja , kallpressad - normal till fet hy
Olivolja, kallpressad - torr hy
Ättika* ph 2-4

* Använd även till städning

Slutligen är det viktigt att poängtera ett par saker.
Om du hittat nåt som funkar jämt är det fantastiskt men för de flesta så går det lite upp och ner. Våga prova lite olika beroende på vad du har hemma och gör inte alltid likadant. Tänk även på att hår och hy även påverkas av hur du mår fysiskt och psykiskt. Om något förändras fundera först på hur du äter och om du dricker tillräckligt. Även hur mycket du är ute är i friska luften och hur mycket du rör på dig inverkar. Det är även vanligt med säsongsmässiga förändringar - på vintern är inomhusluften torr och på sommaren påverkar solen.

När en upptäckt att det kan vara ganska enkelt att göra sina egna produkter och att hår och hy efter en omställningsperiod mår bra vill många upptäcka mer. Det finns många fler produkter som är enkla att göra och det finns fler lite mer specialiserade råvaror som olika vax, växtsmör och lera att upptäcka och som du kan hitta i Antiplasti sortimentet här.

Om du vill ha mer råd och tips kan du läsa mer på bloggen här.

Nästa gör-det-själv receptsamling kommer handla om hur du göra egna rengöringsmedel med skafferivaror.

Mirabel Joshi
Antiplasti omställningsbutik