Idag börjar allt fler fundera kring detta med plast och kemikalier men många börjar även ifrågasätta storskalig tillverkning av djurprodukter som dun och ull. När det kommer till stoppningsmaterial kan det kännas som om det inte är mycket som återstår då växtfibrer som bomull och lin inte har tillräckligt mycket spänst för att göra sig bra som stoppningsmaterial och då seglar kapok upp som ett bra alternativ då den både kan vara mjuk och fast.

Vi vill tipsa om att det med enkelhet går att göra sin egen huvudkudde genom att fylla ett örngott med stoppningsmaterial och sy igen öppningen, vilket tar max 30 minuter även för den ohändige. Det är såpass enkelt att barn från ca 8 år kan stoppa sin egen kudde och sy igen med lite tillsyn från en vuxen vilket gör det till ett rolig familjepyssel. Både vuxna och barn sover gott på egenhändigt gjorda kuddar med naturlig stoppning.

Kapok andas och transporterar bort fukt vilket gör att det reglerar värme bra och kan med fördel användas både på vintern och sommaren. Det är ett utmärkt stoppningsmaterial till kuddar, babynest och leksaker mm. Det har tidigare gått under namnet silkesvadd då det är sagolikt mjukt och var ett vanligt stoppningsmarterial i Sverige innan billig syntetstoppning ersatte den. Den används också till madrasser då kapoken blir fast ju hårdare den stoppas. Kapokens många fördelar är att det inte drar åt sig fukt och innehåller ett bitterämne som ogillas av dammkvalster och andra skadedjur. Av denna anledning förekommer den ofta som stoppning på båtkuddar men börjar bli allt mer populär för allergiker och människor som valt en vegansk livshållning.

Kapokfibern kommer från fröskidan på ett stort vildväxande regnskogsträd från Ceiba släktet och insamlingen av fibern påverkar inte regnskogen negativt utan görs manuellt med enkla metoder. När fröskidan är mogen och faller till marken samlas den in och frömaterialet sorteras bort för hand. Hanteringen av kapok är kemikalieminimerad av den anledning att kapokfibern är fukt- och skadedjurresistent till hög grad så den kräver inte heller kemisk preparering för att kunna lagras och transporteras som exempelvis bomull gör. Att hitta en certifierad leverantör när det kommer till hantering och arbetsförhållanden har inte varit möjligt av den enkla anledningen att vid närmare efterforskningar finns det ingen certifierad produktion så vitt vi kan se idag. Den kapok vi har valt att ta in kommer från en etablerad leverantör av ekologiska textilier och som vi har fullt förtroende för enbart handlar med schyssta material.

Gör-det-själv: Kapokkudde

Material: Örngott, kapok, sytråd Verktyg: Synål Tidsåtgång: 30 minuter Förkunskaper: Inga

Instruktioner

  • Ta ett örngott som är helt och rent och vänd ut och in och sy ihop öppningen men lämna 10-15 cm på öppen, så mycket att du enkelt kan få in handen. Sy tätt och fäst ordentligt
  • Vänd örngottet rätt igen och fyll med stoppning genom öppningen tills kudden har lämlig fasthet och sy sedan igen öppningen och fäst ordenligt. Ca 350 gram krävs för en medelfast kudde med mått 60x50 cm,
  • Fluffa upp kudden så att kapoken fördelar sig jämt och ta bort sånt som fastnat på yttertyget. Sätt gärna på dubbla örngott för att skydda tyget på innerkudden och byt sedan enbart det yttersta örngottet vid byte av sängkläder.

Skötsel av kapok är enkelt. Den drar inte åt sig fukt eller dammkvalster och behöver inte tvättas för att hålla sig fräsch. Skaka regelbundet och vädra emellanåt samt lägg på en solig plats någon gång per eftersom solens antibakteriella strålar fungerar som en naturlig soltvätt. Vid spill, strö på bikarbonat rikligt och låt ligga i några timmar. Dammsug sedan bort.

Det finns olika besked om kapok bör tvättas eller ej men vårt fokus är att en kapokkudde ska ha lång användbarhet, helst tiotals år, och när örngottet blir utslitet hoppas vi att stoppningen ska kunna användas igen. Om vattentvätt ändå krävs tvätta försiktigt i tvättmaskin med ensymfritt tvättmedel men torka ej på hög temperatur. I värsta fall sprätta upp fyllningsöpningen och låt torka.

För småbarn eller i kräksjuketider kan det vara bra att använda dubbla örngott på kuddar samt ha en innertub till babynest och sovormar för att undvika att tvätta kapoken.

Kapok kan du hitta här.


Det här är en gör-det-själv blogg för dig som vill minska din konsumtion och samtidigt minimera plast och kemikalier i vardagen. Vi vill avmystifiera många av de produkter som vi använder oss av i det dagliga livet för att visa hur en med enkla medel kan leva mer hållbart. Vi som skriver i den här bloggen driver Antiplasti omställningsbutik och i inläggen kommer det att finnas produkter från vår butik men även förslag på andra material som kan användas. Vår inställning är att återbruk av material av god kvalitet är bättre än att köpa nytt.