Plast är ett vanligt material för att förvara mat i kylskåp eller att ta med. Nu när det blir alltmer uppmärksammat att plast är dåligt både för hälsan och miljön är det många som söker alternativ. Samtidigt har det under de senaste åren även rapporterats om utbredd bidöd i Sverige och i många andra delar av världen vilket hotar den biologiska mångfalden och i förlängningen livet på jorden. Genom att använda biprodukter såsom bivaxfolie istället för plastfilm och -påsar minskar du användningen av plast och understödjer samtidigt biodling. Det är bra både för världen som vi är del av och vårt eget välbefinnande. Bivaxfolien kan användas till att slå in de flesta livsmedel. Slå in maten direkt, på tallrikar och skålar eller för utflykt.

Vi säljer ekologiskt bivax för att vi tänker att vi vill understödja ekologisk odling och produktion. Samtidigt är det viktig att påpeka att all typ av biodling är gynnsam för biologisk mångfald. Det som särskiljer ekologisk biodling är att bikuporna och annat material som används måste vara gjorda av naturmaterial samt att nektar- och pollenkällor huvudsakligen bör komma från ekologiskt odlade grödor eller vilda växter och skogar. Dessutom måste det i slutet av produktionssäsongen lämnas kvar tillräckligt mycket honung och pollen så att bina överlever vintern, i länder med långa vintrar som Sverige är det tillåtet att vinterfodra bina med ekologisk honung eller socker. Självklart måste allt göras göras med varsamhet så att bina inte tar skada och bidrottningar får inte vingklippas. Ekologisk bivax hittar du här
Bivax är ett underbart material som doftar av honung och har naturligt anticeptiska kvaliteter. Utöver bivaxfolie kan du enkelt göra egna läppcerat och salvor genom att smälta samman med fetter och oljor för att minimera onödiga tillsatser och plastburkar. Det kommer vi skriva mer om i ett framtida inägg - se nedan för instruktion för bivaxfolie. För dig som hellre vill ha färdig bivaxfolie finns Mårdaduken och Mårdapåsen i olika storlekar som är gjorda av återbrukade tyger och närproducerad bivax från Hälsingland. Biprodukter från Mårda hittar du här.

Bivaxfolie: gör-det-själv
Material: tyg, bivax. Verktyg: sax, ugnsplåt och ev. bakplåtspapper. Tidsåtgång: 10-20 minuter.

  • Sätt ugnen på 75 grader.
  • Klipp till några tygbitar och lägg en av tygbitarna direkt på plåten eller använd bakplåtspapper.
  • Strö över bivax på tyget och sätt in det i ugnen tills allt bivax har smält.
  • Hela duken bör vara indränkt i smält bivax, om ojämnt bred ut med rena fingrar och skulle inte bivaxet räcka till att täcka hela tygbiten strö över där det behövs och sätt in i ugnen igen.
  • När hela tygbiten simmar i bivax ta några droppar kallpressad olja och blanda ut med fingrarna.
  • Ta sedan en till tygbit och lägg över och sug upp överflödet, om det fortfarande är pölar med bivax lägg över ett till tyg tills att allt är uppsuget.
  • Sätt in tygen i ugnen igen ett par minuter.
  • Ta ut och lägg på tork på ett ugnsgaller eller annan ren plats i några minuter tills vaxet stelnat.
  • Om det blir väldigt tjockt eller ojämnt skjutsa i ugnen igen och gör om proceduren till du är nöjd.
  • När duken kallnat bör den vara styv och formbar och kan användas direkt.

Tyg
Ta ett rent bomulls- eller linnetyg och klipp i lagom stora bitar som du vill ha det bitar. Gamla urtvättade lakan brukar fungera bra - om tyget inte är ekologiskt är det viktigt att det är tvättat väldigt många gånger så det inte finns kvar kemikalierester. Var försiktig med äldre tyger med starka färger då de kan vara färgade med ämnen som inte är tillåtna idag. Ingen strykning behövs då tyget rätar ut sig ugnen. Inte heller fållning krävs då bivaxet motverkar fransning. Tänk på att om tyget är större än ugnsplåten kan det vara svårt att få bivaxet jämnt och det kräver lite pill. För dig som vill prova att göra bivaxfolie och inte har eget tyg har vi ett paket med några färdiga tygbitar och bivax här och om du bara vill ha tyg hittar du det här.

Skötsel
Rengör bara om kladdig genom att skölja med ljummet vatten (ej över 60 grader) och eventuellt pyttelite diskmedel. Förvara rullad, ej vikt när den inte används på en dammfri plats som i en låda eller ett skåp. Beroende på hur bivaxfolien används och förvaras kan den hålla i 6 månader upp till två år för att sedan slängas i brännbart eller klippas i bitar och läggas i komposten. Undvik att använda med kött, starkt luktande livsmedel och livsmedel som färgar.

Bivax del 2 kommer handla om hur du kan gå tillväga när du gör läppcerat och salvor för trött vinterhy och om hur bivax har använts historiskt.


Det här är en gör-det-själv blogg för dig som vill minska din konsumtion och samtidigt minimera plast och kemikalier i vardagen. Vi vill avmystifiera många av de produkter som vi använder oss av i det dagliga livet för att visa hur en med enkla medel kan leva mer hållbart. Vi som skriver i den här bloggen driver Antiplasti omställningsbutik och i inläggen kommer det att finnas produkter från vår butik men även förslag på andra material som kan användas. Vår inställning är att återbruk av material av god kvalitet är bättre än att köpa nytt.